NESTREST – A little suspended sanctuary

NESTREST - A little suspended sanctuary

Thanks to its harmonious, welcoming and protective structure, NESTREST transforms the typical garden sofa into a mini-architecture, a place suspended, secluded, enveloping, cradling and reassuring as a hug, ideal for relaxation, meditation and conversation en plein air.

For the realization of NESTREST is used a fiber DEDON particularly resistant (4 cm instead of the usual 2 cm) which allows to obtain a supporting tissue characterized by exceptional properties. Protects and conceals from prying eyes from outside, while inside you can look almost freely outside. A real sense of security!

The creators of NESTREST, a new and innovative suspended spaceship braided with DEDON, a fiber of extra dimensions, are two of the most intriguing designers in Paris: Daniel Pouzet and Fred Frety. I want it! ūüôā

Annunci

Immagine

Barcelona: A prestigious renovation by Bach Arquitectes

The Spanish¬†firm¬†Bach Arquitectes was involved in the renovation project of an apartment in the¬†Ensanche district of Barcelona. With attention to small details, the architects have made ‚Äč‚Äča sort of puzzle of prestigious and original features, satisfying new housing needs.

The house, dating from 1910, had never undergone any substantial changes. However, the state of the apartment was awful, except for the beautiful floors and ceilings, kept in a proper manner. Wanting to exalt these historical elements, the architects conducted a meticulous work of mending from room to room, in an effort to implement the new program without changing the pre-existence.

The woodwork has been so preserved in its original location or moved, always respecting the original position of the floors and openings facing the patio.

Thanks to the generous height of the apartment, ‚Äč‚Äčit was possible to raise the level of the bathroom floor of 60 cm, obtaining a¬†lumber-room accesible from the hallway or the kitchen.

The long corridor, typical of traditional houses in Barcelona, ‚Äč‚Äčserves here as a protagonist.¬†It does not act as a simple transit area but¬†it presents¬†shelves along its entire length¬†becoming¬†a library and place for storage. Some Ikea table lamps, unusually hanging from the ceiling, help to give the space a surreal character, creating a pleasant and familiar atmosphere!

I really like the results of this renovation…the house is very bright and its floors and ceilings are fantastic!

Blast: Three single-family houses surrounded by nature.

The Italian firm Blast Architects (Milan) has designed three independent single-family houses, in the park of a historic villa in Gallarate, in the province of Varese.

Arranged over three floors, including a basement, the individual units are identified by parallelepipeds parallel to each other, advancing and retreating in the park, keeping a few points of contact on the first floor, while at the ground floor are separated by two pedestrian paths. The idea of a single architectural solution gave a coherent look to the complex, while preserving privacy for each apartment.

The three simple and compact volumes are held together by an element that runs from the roof to the terrace of the first floor and ends at the level of the base in contact with the green. This element is clad in stone Cardoso, as well as the outer walls solved with alternating glass surfaces and wooden brise-soleil panels. 

Each residence includes the basement with parking spaces and ancillary rooms, the living room on the ground floor and the other rooms on the first, and also has a private entrance. The large terraces and loggias dug along the perimeter, along with large windows that project the spacious halls to the park, ensure the interaction between inside and outside.

The outdoor areas are designed to integrate with the existing park. In the front area the green spaces present geometric lines that interact with the volumes of the villas, while the rear gardens gradually assume softer lines which blend with the historic garden creating green spaces more intimate and natural.

I love the way these houses blend with the sourrounding nature!

All-in-one cafe, salon and laundrette. Good idea!

Belgian design studio Pinkeye has combined a laundrette, a cafe and a hairdressing salon to create a place where customers can get a drink or a haircut while waiting for their washing.

The Wasbar, located in Ghent, is the first of a chain of stores which will appear in different Belgian cities. Along the edge of the room there are washing machines, while pastel-coloured cafe furniture occupies the centre and two hairdressing stations are located in the back. In this place visitors are free to relax while they wait for the end of the washing cycle; each washing machine has a name inscribed on the wall above it and all the pipes are tucked away out of sight.

Before the renovation the building was used as a bookshop; the original parquet floor has been restored and covered with a coat of lacquer. An original idea is certainly represented by an assortment of different drawers mounted onto the walls used to display price lists or as shelving for plants!

A graphic logo emblazoned with a clothes peg and a bottle opener is also printed onto the walls to create a solid identity.

I think that Wasbar, a brand-new launderette/meeting place, is a great solution: while their dirty laundry spins, the people of Ghent can enjoy a drink with friends or get a new hairdo in one of the two hairdresser’s chairs. I like this all-in-one concept! ūüėČ

From Belgrado…Petokraka: Nova Iskra

In Serbia the firm Petokraka has recently completed the project “Nova Iskra”, a coworking space¬†defined as the first incubator of design in South-Eastern Europe!

In Belgrado there is the first site of Nova Uskra, a platform that aims to professionalize the designers of the region and to establish strategic connections between these creative people and industries.

The project consisted in the conversion of 350 square meters of offices, located in the city center, into a multifunctional space where young designers can work, as well as take part in a series of programs and events organized in collaboration with different partners.

The large open space includes the laboratory, the conference room, the kitchen, a series of desks, offices and the library of design. Petokraka was also involved in the design of tables and lamps.

 Denver is a sturdy work surface that dominates the glass cube of the area for the workshops, while Kit Carson and Park are the models proposed for the illumination, hanging lamp used to illuminate the staircase.

The lower floor was designed as a gallery to display design objects and works created by a dense network of artists affiliated with the collective. The graphic identity of the space has been assigned to the local graphic firm Metaklinika.

From: http://www.domusweb.it/it/news/petokraka-nova-iskra/

Riverside Clubhouse / TAO

The clubhouse is located on one side of a river in Yancheng (China), surrounded by a park and sports field. A series of elements of the site define a tranquil, pure and poetic atmosphere: the extended horizon, sky, water, island in river, and reed. In this environment architecture must be a careful intervention to avoid ruining the original sense of the place and create a close contact with nature. A glass building on riverside and in trees proved to be an excellent idea to integrate visitor, architecture and landscape.

The design takes Mies’ Farnsworth as a prototype concept but a series of actions on it lead to following results: smaller building depth with better views, introversive courtyard space offering more privacy, getting closer to water and accessible roof as extension of landscape. The transparency dematerializes architecture and we can notice a strong desire to create flowing and see-through space to maximize visitors’ experience of natural environment outside.

Responding to the horizontal feature of surrounding landscape and trees in site, the building is made into a linear form.  It zigzags and flows, sometimes approaching the ground, sometimes floating in the air; inside it provides to visitors various views at different level and angle and slim columns on pile foundations support this floating form!

The floor thickness and column size are made to their minimum dimensions to emphasize the ‚Äúlight‚ÄĚ character of building and feeling of floating. The materials such as low iron glass, white aluminum panel, travertine floor, precast concrete panel and translucent glass partition are used to create the atmosphere of simplicity and purity. In this way an abstract form becomes a natural choice aesthetically.

I think this is a wonderful project, realized by TAO (Trace Architecture Office) ‚Äď HUA Li, and completed in 2010.

From: http://www.archdaily.com/

A rainbow in the metro…

A rainbow in the metro...

Rainbow Metro station in Montreal

Immagine

World’s first mobile research center opens in Antarctica

 
The world’s first mobile research facility, designed by British firm Hugh Broughton Architects, has officially opened on the floating Brunt Ice Shelf in Antarctica.
Eight years in the making, the design arose from a competition held by the British Antarctic Survey (BAS) which was won by Hugh Broughton Architects. Together with with AECOM and construction firm Galliford Try, they had to re-think the concept of a building to overcome the unique set of challenges they faced.
The new Halley VI is built with hydraulically elevated, ski-based modules allowing it to rise above the meters of annual snowfall, and be periodically rearranged or relocated inland as the ice-shelf moves.
Seven interlinking blue modules comprise the laboratories, offices, energy plants and bedrooms, while a central two-storey red module provides a social space.
The station will be home to up to 52 crew members in summer and just 16 in the three winter months of total darkness, when temperatures drop as low as -56C.
The grueling construction process had to be carried out during four Antarctic summers ‚Äď each year they had only nine weeks, meaning the construction teams worked round the clock in the freezing conditions. The Brunt Ice Shelf is a region important for studying the Earth‚Äôs magnetic field and the near-space atmosphere; it was data from Halley V that led to the 1985 BAS discovery of the ozone hole.
From: http://www.archdaily.com/330453/the-worlds-first-relocatable-research-center-opens-in-antarctica/

 

Museum der Kulturen by Herzog & de Meuron

The Museum der Kulturen Basel dates back to the middle of the nineteenth century. Replacing the Augustinian monastery on the M√ľnsterh√ľgel the classicist building by architect Melchior Berri opened in 1849.

The “Universal Museum”, as it was then called, was the city’s first museum building. An extension by architects Vischer & S√∂hne was added in 1917.

Consisting of irregular folds clad in blackish green ceramic tiles, the roof resonates with the medieval roofscape in which it is embedded while functioning at the same time as a clear sign of renewal in the heart of the neighborhood.

The hexagonal tiles, some of them three-dimensional, refract the light even when the skies are overcast, creating an effect much like that of the finely structured brick tiles on the roofs of the old town. The steel framework of the folded roof allows for a column-free gallery underneath.

Part of the courtyard has been lowered and an expansive, gently inclined staircase leads down to the Museum entrance. Hanging plants and climbing vines lend the courtyard a distinctive atmosphere and, in concert with the roof, they give the Museum a new identity.

The weighty, introverted impression of the building is reinforced by the facades, many of whose windows have been closed off, and by the spiral-shaped construction for the hanging vegetation mounted under the eaves of the cantilevered roof above the new gallery. This is countered, however, by the foundation, which is slit open the entire length of the building and welcomes visitors to come in. These architectural interventions together with the vegetation divide the long, angular and uniform Vischer building of 1917 into distinct sections.

Designed to house both the sciences and the arts, the Museum der Kulturen, with holdings of some 300,000 objects, now holds one of the most important ethnographic collections in Europe thanks largely to continuing gifts and bequests.

The Indigenous Beetle :)

It‚Äôs called the Vochol, a cross between the word ‚Äėvocho‚Äô, slang in Mexico for the popular Beetle, and the word ‚ÄėHuichol‚Äô, the isolated indigenous natives of west central Mexico who spent seven months making it. This beautiful 1990 Volkswagen Beetle was hand decorated by two Huichol families using more than 2 million glass beads and bee‚Äôs wax to cover every inch of the car‚Äôs exterior and the dashboard. The finished artwork represents various landscapes of Mexico, religious messages and other symbols. The proud creation, an expression of cross culture in Mexico, is now traveling the world.

 

Voci precedenti pi√Ļ vecchie