Magical atmosphere…

Magical atmosphere...

The Old Library, The Hague, Netherlands

Annunci

Immagine

The Noorderparkbar…a fantastic coffee bar in Amsterdam!

For Noorderparkbar, a cafe in the middle of an Amsterdam park, Dutch architecture firms Bureau SLA and Overtreders have combined fragments of former temporary hospital units, leftover wood, old furnitures and dining utensils, all found online (on Marktplaats — the Dutch equivalent of eBay), to build a cozy, eco-friendly hot spot!!!

From the outside, Noorderparkbar looks a bit like a giant barn, with wooden shingles and a high roof, but the opened heavy doors reveal a cute, sunny cafe, cobbled together from 42 windows and skylights that originally came from three different hospital units. The first floor houses a bar, dining room, and restrooms, while the second floor is a lighted terrace. The architects purchased all their materials from more 100 online merchants, who were then interviewed and consulted for the project.

I think this is a perfect structure for a coffee in the park: simple, cheap, light and, thanks to the terrace at the second floor, perfect for a romantic evening! 🙂

Autumn/Winter chair by Aga Brzostek

Polish fashion and interior designer Aga Brzostek has created a chair with an integrated blanket for wrapping up warm in winter.

 This chair stems from her experience in the fashion industry, in fact she shaped the cover like a large sweater and named it after the Autumn/Winter fashion season.

Sweater-like elements of the chair can be used as a headrest to create a comfortable environment for an evening reading as well as a soft cover for cold winter nights. 

The designer used hard foam for the structure of the chair, while covered the seat and the backrest with soft foam and used reclaimed wool for the cover.

The cover is removable and adjustable, allowing the user to alter the look of the chair to suit their individual preferences, and also features a pocket for magazines or books.

From: http://www.dezeen.com/2013/01/20/autumnwinter-seat-by-by-aga-brzostek/

 

Tbilisi Public Service Hall by Massimiliano and Doriana Fuksas

Eccentric towering steel mushrooms create a canopy over the roof of this glazed office block in Tbilisi (Georgia), designed by the italian architects Massimiliano and Doriana Fuksas.

The building, named Tbilisi Public Service Hall, houses a series of government organisations like the National Bank of Georgia, the Ministry of Energy and the Civil and National Registry Agency. Its structure is composed of seven overlapping glass blocks which surround a central service hall where customers can obtain passports, marriage registration, and other permits and documents. This hall is a 35-metre-high space under the shelter of canopy structures and hasn’t an additional roof; the architects compare these structures to trees and their curved uppers to petals or leaves.

The seven perimeter blocks contain different departments and are connected at the upper levels by a series of bridges. This building is one of the many projects for new infrastructure realized in Georgia in recent months.

From: http://www.dezeen.com/2012/10/15/tbilisi-public-service-hall-by-massimiliano-and-doriana-fuksas/

A mouth-watering painting…

A mouth-watering painting...

Roberto Bernardi is a fabulous painter!

Bonbons, candies, cupcakes and sweets of all kinds: his ingredients are neither sugar nor gelatin, but brushes and acrylic paints. Wow! 🙂

Immagine

The “origami house”: mathematics, flexibility and sustainability.

The link between mathematics and architecture has always been very strong! From Plato, who saw the universe as a series of geometric figures determined by a mathematical rule, until Niemeyer, famous for the boldness of the forms used in his architectures, the result of a careful study of conics. Even in this project we can notice this tested combination, which merges with the extreme flexibility of the spaces and sustainability of the structure: it is D*Haus, a house able to change its shape according to environmental and astronomical requirements, and to facilitate the energy saving.

The authors of the project D * Haus, the british architects David Grünberg and Ben Daniel Woolfson, have designed a building extremely flexible in which the ability to adapt to different climatic and environmental conditions favors the well-being of people who live there and energy saving: the modular forms reminiscent of the typical folds of paper necessary to carry out work with the ancient technique of origami.

D*Haus is composed of two bedrooms, a living room and a bathroom; this composition gives rise to eight different configurations to ensure an optimal use of seasonal climatic conditions, thanks to a system of tracks that allows to scroll the walls and make them, according to the requirements, internal or external. The basic structure is prefabricated and modular; it consists of four modules of construction, separated to allow the displacement, placed on a square plan.

“The D*Haus is the product of an applied mathematics’ realization. Each house is able to adapt to the evolution of the future patterns of life ” support Grünberg and Woolfson, who will see their prototype exhibited at the prestigious Anise Gallery in London!

From: http://www.architetturaecosostenibile.it/architettura/in-europa/casa-origami-matematica-flessibilita-sostenibilita

 

A pavilion of milk cartons: the largest recycled structure in the world!

The exhibition pavilion built in Granada (Spain) by the architectural firm Cuacs, won the world record for the largest building made ​​of recycled materials.  In conjunction with the World Day of recycling, the Cuacs studio wanted to pay attention to the problem of wastes and the ability to reuse them for alternative purposes. In this way was born the idea of using tetrapak containers, used as milk cartons and surely present in every home.

The project involved the local population through the collaboration with many schools for the collection of shells (more than 45.000) and thanks to the participation of some students from the Faculty of Architecture of Granada, who have worked to develop the construction system and assemble the elements of the project.

The casings, which have been connected to each other with staples to form angles of 135 °, were assembled according to two different modules that have given the possibility to realize rigid frames, opaque and transparent, capable of filtering the passage of light in different ways. Despite the simplicity of the structure, it was possible to realize walls 30 meters long and a tower 7 meters high! This is a structure built in a few weeks, playing with geometry, light and local vegetation. You can see a lot of creativity and ingenuity to create dynamic and stimulating public spaces, demonstrating how even simple everyday objects can have a second life chance!!!

From: http://www.architetturaecosostenibile.it/architettura/in-europa/padiglione-cartoni-latte-struttura-riciclata

 

Beautiful Curves

Beautiful Curves

London City Hall staircase

Immagine

CODA’s “Party Wall” Made From Skateboard Castoffs Wins MoMA PS1′s 2013 Young Architects Program

The architect Caroline O’Donnell—of the Ithaca, New York–based experimental design and research studio CODA—is the winner of MoMA PS1′s 2013 Young Architects Program.

Her design, Party Wall, will provide shade and succor to the crowds of art enthusiasts who gather for PS1′s summer Warm-Up series. O’Donnell’s design calls for a vertical shade that defines space with the shadows it casts. The steel structure is clad with a porous facade made from the castoffs of the eco-friendly skateboard manufacturer Comet.

“Party Wall arches over the various available spaces, activating them for different purposes, while making evident that even the most unexpected materials can always be reinvented to originate architectural form and its ability to communicate with the public,” MoMA architecture and design curator Pedro Gadanho said in the announcement about the award. The wall will include detachable benches made from uncut skateboard misprints, whose arrangements will be managed by a team of spritely “pool boys” wearing uniforms made by American Apparel.

 

CODA’s vertical design marks a departure from the strategies of past winners, O’Donnell’s vertical take on the canopy responds to its surroundings—such as the giant billboards of Queens—and the path of the sun in the sky. “At CODA we believe that architecture should be reactive to context, just as an organism evolves in relation to its site,” the architects write in their brief.

At the base of Party Wall, a sequence of pools will be filled by a gravity-operated fountain. A shallow stage will line the perimeter of the wall, forming several microstages that open onto PS1′s courtyards and the dance floor.

From: http://www.architizer.com/en_us/blog/dyn/72688/coda-ps1-young-architects-program/

Guangzhou, the new spectacular Opera House by Zaha Hadid.

The Opera House

In Guangzhou, on the bank of the Pearl River, the long awaited Opera House by Zaha Hadid cuts a striking profile in the warehouses of the port of this bustling Chinese city. The Opera House, which opened to the public on 24 February ’11 , is in the heart of the cultural complex on the banks of the river, which also includes the Canton Tower of the studio “Information Based Architecture”. The structure of 7,000 square meters, costed € 77 million, is divided into two bodies, similar to two boulders, which connect it to two adjacent opera houses and to the sites and museums that belong to this part of the town recently built. The hall is housed in a lock and restaurant, bars and shops in the other.

The Opera House

While the exterior is silent and stony with its shades of silvery gray, the interior clearly belong to the other end of the spectrum. The walls of the main hall are gold bands punctuated by scattered lights. The corridors are a spectacular composition of glass in triangular pieces and floating strips of concrete.

The interior

Liu Xiaolu, a spokesman for the project of Guangzhou, told the New York Times: “The cultural scene, until recently relatively small, has changed rapidly. Before there were only Beijing and Shanghai. The most important international shows – of opera or pop music – went over our head straight to Hong Kong. The Opera House is the place we needed to house them. We did not even have a stage large enough to hold all of the swans of the Swan Lake. now is the time to Guangzhou “.

The interior

The building marks the choice of Guangzhou to host the Asian Games, and the millions of dollars invested in the preparations, including a new city museum and a neighborhood completely new, underline the ambition of the city, not only to intercept money and tourists from its neighbors at the delta of the Pearl River, Hong Kong and Shenzhen, but to become itself an Asian city of primary importance.

The corridors

From: http://www.domusweb.it/it/architecture/zaha-hadid-a-guangzhou/

 

 

Voci precedenti più vecchie