An interior design project in Naples: the Promos Bank!

In Naples, the architects Filippo Orsini and Claudio Esposito reconvert the space of cinema President, for a long time in a state of semi-abandonment, in the site of a bank …

The skylight

In the famous district of Mergellina, the President was one of the historic cinemas in Naples which has been closed for the last ten years; the two architects Filippo Orsini and Claudio Esposito, assisted for the ‘engineering by Marco Esposito, have got the task to convert this space in a site for the Promos bank.

The Promos Bank

The client chose precious materials for the interiors, as the black and white marbles, while the designers’ work focused on details and light!

The Promos Bank

The basic theme of the project, the relationship between natural and artificial light, is verified in the functional transformation of the cinema audience in three distinct environments: the brokers’ room, the meeting room, and the customer entrance.

The Promos Bank

The most important part of the project is the recovery of the large skylight and the way in which it “works” for all the areas of the bank: a system of thick glasses separates the rooms – the walls never get up to the ceiling – and allows to separate the environments (acoustically isolated), without breaking the continuity of the spaces and always guaranteeing the possibility of natural light from above.

The Promos Bank

The work of artificial lights by the IacobinOsnaghi studio (in Milan) is very nice, the panel with LED clocks in the brokers’ room is maybe a little extreme but surely funny!!!

The panel

From: http://www.abitare.it/it/interior-design-2/nuova-sede-ed-uffici-della-banca-promos-nei-locali-dell%e2%80%99ex-cinema-president/

“The Eiffel Tower” (…loving Paris…)

Immagine

A translucent house in Tousuien…by Makoto Tanijiri

House in Tousuien

A singular house in Tousuien is one of the latest projects of the japanese architect Makoto Tanijiri (Suppose Design Office) , completely surrounded by a translucent skin and designed for a couple with three children in the city of Hiroshima.  The house absorbs the natural light during the day and then turn into a sort of lantern at night, but does not establish a direct dialogue with the road. In fact this building has not a transparent surface and shadows, mystery and movement characterize its aspect! The interior design is clearly in favor of extreme sempicity; the steel framework of the white painted structure, along with the cement and the wood floor of the living room, are both structural and decorative elements, thanks to the attention to details.  On the ground floor, the garage is like a gallery, with its collection of motorcycles, and is treated with the same finish as the other rooms. With the exception of the exposed and silver painted hydraulic system, there is no indication that this is the back of the house.

House in Tousuien

House in Tousuien

House in Tousuien

From: http://www.domusweb.it/it/news/suppose-design-house-in-tousuien/

Hong Kong in the rain…

Hong Kong in the rain...

Immagine

“Imagination will take you everywhere!!!”

The power of imagination

Immagine

Bjarke Ingles Group and the park for the multi-ethnic integration in Copenhagen.

In the heart of Copenhagen, in the northern district of Nørrebro, there is the Superkilen, a huge urban park of 30,000 square meters born from the minds and the work of the architectural firm BIG (Bjarke Ingels Group) together with Topotek1 and the visual artists of Superflex.  The project was commissioned by the municipality and aims at the creation of a park that favors the multiethnic and multicultural integration: in fact in this area there are 57 different communities living togheter.

The multiethnic park

The idea was to create a path to cross 60 countries during a walk in the park; the choice of colors and materials has a particular meaning for the people and unites them, even becoming an example for the neighboring districts and other European cities!

The multiethnic park

The infrastructure system of the district has been completely reworked, inserting new stops for public transport and expanding the existing bicycle paths.

The multiethnic park

The park is divided into three color areas: the green, the red and the black zone. The green zone is characterized by a real park designed as a play area and also has a small hill.
The red zone is the most flashy, its theme is the sport. The black area is developed as a relaxing space.

The multiethnic park

From: http://www.architetturaecosostenibile.it/architettura/in-europa/bjarke-ingels-group-parco-integrazione-multietnica-copenhagen-103.html

Merry Christmas!!! :-)

Merry Christmas!!! :-)

Immagine

The Bridge House: Cross The Water Every Time You Walk In Your Living Room

The Bridge House

Californian architecture studio ObjecktCreative designed a very original house over a creek.

The Bridge House is composed of three cubes placed over the torrent, so that its occupants can get a nice view from every angle.

The house, located in Northern California, lets its users cross the water every time they pass through their living room; probably they only have to remember to close the curtains when they want some privacy, in fact the walls are completely transparent! 😉

New York Public Library by Foster + Partners

New-York-Central-Library-by-Foster-Partners

UK firm Foster + Partners redesign the New York Public Library‘s landmark building. Now, the plans to integrate a circulating library into the existing structure on 42nd street have been unveiled!http://www.dezeen.com/2012/12/19/foster-partners-unveils-plans-for-new-york-public-library

 

“We are reasserting the library’s main axis and its very special sequence of spaces, from the main fifth avenue entrance and the astor hall, through the gottesman hall, into the dramatic volume of the new circulating library, with views through to the park. our design does not seek to alter the character of the building, which will remain unmistakably a library in its feel, in its details, materials, and lighting. it will remain a wonderful place to study. the parts that are currently inaccessible will be opened up, inviting the whole of the community— it is a strategy that reflects the principles of a free institution upon which the library was first founded.”– Norman Foster

New-York-Central-Library-by-Foster-Partners

A looping bridge in Sarajevo…

The looping bridge

Festina Lente Bridge by three Bosnian product design students has been completed outside the Academy of Fine Arts in Sarajevo.

Immagine

Voci precedenti più vecchie